Naiset miehiä vahvemmin ostolaidalla alkuvuonna

Naiset tekivät alkuvuonna miehiä vähemmän edestakaista kauppaa sijoitussalkuissaan. OP:n data kertoo selkeästi, että alkuvuonna naiset olivat sijoituksissaan miehiä määrätietoisemmin ostolaidalla, mikä voi selittää naisten pitkän aikavälin parempia sijoitustuottoja. Naiset kuitenkin sijoittivat edelleen miehiä pienemmillä summilla.


 

Naiset tekivät alkuvuonna miehiä vähemmän edestakaista kauppaa sijoitussalkuissaan. OP:n data kertoo selkeästi, että alkuvuonna naiset olivat sijoituksissaan miehiä määrätietoisemmin ostolaidalla, mikä voi selittää naisten pitkän aikavälin parempia sijoitustuottoja. Naiset kuitenkin sijoittivat edelleen miehiä pienemmillä summilla.

Peräti 92 prosenttia kaikista naisten sijoitustoimeksiannoista oli tammi-huhtikuussa ostoja. Miesten osalta sama luku on 84 prosenttia. Data koskee rahastojen, osakkeiden ja ETF-rahastojen toimeksiantoja OP:lla.

– Naisten korkea ostojen osuus tukee yleistä käsitystä, että naispuoliset sijoittajat tekevät keskimäärin miehiä vähemmän edestakaista kauppaa salkuissaan. Tämä vuorostaan on yksi selittävä tekijä sille, että naisten sijoitukset tuottavat eri tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä keskimäärin miehiä hieman paremmin. Naiset tekevät vähemmän hätäisiä liikkeitä markkinoilla, sanoo OP Ryhmän Varallisuudenhoidon johtaja Hanna Porkka.

Huhtikuun markkinaheilunnassa, jota vauhdittivat presidentti Trumpin tullitoimet, kaupankäynti vilkastui selvästi. OP:lla tehtyjen osakekauppojen määrä nousi 67 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Silti naiset pysyivät linjassaan: he tekivät edelleen suhteessa enemmän ostoja kuin miehet. 

– Ne naiset, jotka ostivat rahastoja, osakkeita tai ETF:iä, ostivat huhtikuussa keskimäärin kahta eri sijoituskohdetta, kun miehillä luku pyöristyy kolmeen. Suurin osa näistä ostotoimeksiannoista oli rahastomerkintöjä, joista iso osa tulee puolestaan kuukausisäästämisen kautta, sanoo Porkka. 

 

Ostosummissa eroja sukupuolten välillä

Vaikka naiset ostivat alkuvuonna sijoituskohteita lukumäärällisesti enemmän suhteessa miehiin, keskimäärin naisten sijoitussummat olivat pienempiä.

Tammi-huhtikuussa yksittäisen osakeoston mediaani oli naisilla 278 euroa ja miehillä 546 euroa. Myös pelkän huhtikuun osalta luvut ovat samansuuntaiset.

Valtaosa ostotoimeksiannoista oli alkuvuonna rahastotoimeksiantoja, jossa mediaani on sama sekä miehillä että naisilla. Sen vuoksi kokonaisuudessaan rahastojen, osakkeiden ja ETF:ien ostojen mediaani oli tammi-huhtikuussa naisilla 50 euroa ja miehillä 54 euroa.

– On hyvä, että keskimääräiset ostosummat sukupuolten välillä eivät voimakkaasti eroa toisistaan, jotta sukupuolten välinen varallisuusero ei kasvaisi. Näemme kuitenkin asiakasdatastamme, että jo poikalapsille sijoitetaan osakkeisiin hieman enemmän kuin tytöille. On kuitenkin ilahduttava nähdä, että datamme mukaan naisten rahastovarallisuus on mediaaniltaan noin 500 euroa miesten rahastovarallisuutta suurempi, sanoo Porkka.

– Kun tarkastellaan rahastovarallisuuden keskiarvoa, tilanne kääntyy vielä valitettavasti päälaelleen: miehillä on keskimäärin enemmän rahaa sijoitettuna kuin naisilla. Myös miesten osakesalkut ovat keskiarvoltaan reilusti naisten salkkuja suurempia. Sukupuolten välillä on siten vielä valitettavan merkittävä ero sijoitusvarallisuudessa, sanoo Porkka.

Sekä naisten että miesten netto-ostetuin osake oli tammi-huhtikuussa Neste. Naisten netto-ostetuin rahasto oli puolestaan OP-Maailma Indeksi -sijoitusrahasto ja miesten OP-Euro-sijoitusrahasto. 

 

Lähde: OP Ryhmä 26.6.2025

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aviopari saa edullisemman pankkilainan

Italiasta talo 3 eurolla?

Metsässä nyt ostajan markkinat