Yrityskaupoissa vilkastumisen merkkejä

Viiden peräkkäisen laskukvartaalin jälkeen viimeisen 12 kuukauden transaktiovolyymi kääntyi vihdoin nousuun, mikä viittaa mahdolliseen suunnanmuutokseen ja uuden syklin alkuun”, EY Suomen toimitusjohtaja ja Pohjoismaiden yritysjärjestely-yksikön vetäjä Mikko Äijälä kertoo. Kuva: Pavel Tahkovuori


 

Suomessa tehtiin kolmannella vuosineljänneksellä 124 yrityskauppaa, mikä on seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Keskimääräinen julkistettu kaupan arvo oli 78 miljoonaa euroa.

Tiedot perustuvat konsulttiyhtiö EY:n Transaction Trends -raporttiin, johon kootaan kvartaaleittain tiedot Suomen yrityskauppamarkkinoiden trendeistä. Raportissa ovat mukana kaikki yrityskaupat, joissa on mukana suomalainen kohde, ostaja tai myyjä.

 

Vuoden kolmas neljännes on tyypillisesti hiljainen Suomen yrityskauppamarkkinoilla kesälomien vuoksi, mutta tiettyjä piristymisen merkkejä on ilmassa.

 

”Kun katsotaan asiaa pidemmällä aikavälillä, niin vilkastumisen merkkejä on nähtävillä. Viiden peräkkäisen laskukvartaalin jälkeen viimeisen 12 kuukauden transaktiovolyymi kääntyi vihdoin nousuun, mikä viittaa mahdolliseen suunnanmuutokseen ja uuden syklin alkuun”, EY Suomen toimitusjohtaja ja Pohjoismaiden yritysjärjestely-yksikön vetäjä Mikko Äijälä kertoo.

 

Euroopan keskuspankki alensi korkojaan kesäkuussa ja syyskuussa, ja lisäleikkauksia odotetaan vuonna 2025.

 

”Alhaisemmat korot todennäköisesti stimuloivat yrityskauppatoimintaa myös tulevilla vuosineljänneksillä”, Äijälä mainitsee.

 

Pääomasijoittajat aktiivisia kesän aikana

 

Pääomasijoittajien tekemien yrityskauppojen osuus oli kolmannella vuosineljänneksellä 39 prosenttia kaikista kaupoista, mikä on enemmän kuin viimeisen kolmen vuoden aikana keskimäärin (28 %). Myös ulkomaisten ostajien osuus kasvoi edelliskvartaalista: se oli tarkastelujaksolla 41 prosenttia (32 %).

 

Suomalaiset pääomasijoitusyhtiöt olivat kohtuullisen aktiivisia yrityskaupoissa kesän aikana, mutta kauppojen koot olivat melko maltillisia johtuen pääasiassa venture capital -sijoituksista, jotka ovat tyypillisesti keskimääräistä pienempiä. Markkinaolosuhteiden parantuminen ja korkojen laskun uskotaan kuitenkin vauhdittavan pääomasijoitustoimintaa tulevilla vuosineljänneksillä.

 

Kolmannen vuosineljänneksen merkittävimpiä kauppoja  Kesko rautakauppaostoksilla Tanskassa

 

Teknologia, media ja tietoliikenne (Technology, Media & Telecommunications) oli vuosineljänneksen aktiivisin toimiala 45 kaupalla. Terveysteknologia- ja hyvinvointisektorin kaupat (Health Sciences & Wellness) puolestaan kasvoivat arvoltaan eniten, 43 prosenttia. Kauppojen lukumäärän suurin kasvu tapahtui teollisuudessa (Industrials): kauppoja tehtiin kolmannella vuosineljänneksellä 41, kun viime vuonna vastaavana aikana niitä toteutui 30. Kuluttajatuotteiden toimialalla (Consumer Products) nähtiin puolestaan suurin lasku, kun kauppojen määrä putosi 64 prosenttia.

 

Kolmannen vuosineljänneksen arvokkain yrityskauppa toteutui, kun norjalainen NG Group osti Fortum Oyj:n kierrätys- ja jäteliiketoiminnan. Muita hinnaltaan merkittäviä kauppoja vuosineljänneksen aikana olivat Silo AI -tekoälykehitysfirman myynti yhdysvaltalaiselle puolijohdeyritys Advanced Micro Devices Inc:lle ja polttokennojärjestelmiä kehittävän Convion Oy:n osake-enemmistön myynti HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co Ltd:lle.

 

Merkittävä suomalainen osto tapahtui, kun Kesko Oyj hankki kolme tanskalaista rautakauppatoimijaa: Roslev Trælasthandel A/S:n, Tømmergaarden A/S:n sekä CF Petersen & Søn A/S:n.

 

Myönteiset merkit luovat uskoa tulevaan

 

Kolmas vuosineljännes tarjosi tiettyjä ilahduttavia uutisia, jotka saattavat ennustaa hyvää kehitystä viimeiselle vuosineljännekselle ja ensi vuodellekin.

 

”Ensinnäkin pörssilistautumiset ovat olleet vähissä kuluvana vuonna, mutta kolmannen vuosineljänneksen aikana toteutui kolme listautumista: Kalmar irtautui Cargotecista Helsingin pörssin päälistalle, kun taas Solar Foods ja Canatu listautuivat First Northiin. Toiseksi arvostuserojen pieneneminen ostajien ja myyjien välillä on jatkunut, mikä voi vauhdittaa myös tulevien kauppojen toteutumista. Lisäksi Suomen osakemarkkinat ovat jatkaneet kolmannella vuosineljänneksellä piristymistään ja jopa ohittaneet osaketuotolla mitattuna muut Pohjoismaat”, Mikko Äijälä kertoo.

 

 Lähde: EY 10.10.2024

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Aviopari saa edullisemman pankkilainan

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa