Virossa paras verojärjestelmä 2024

 

Viron verojärjestelmä todettiin OECD-maiden parhaimmaksi 11. vuonna peräkkäin Taxfoundationin vertailussa. Suomi putosi vertailussa yhden pykälän sijalle 20, eli se menestyi heikommin kuin Baltialaiset ja Pohjoismaiset naapurinsa. Kuva: e-resident.gov.ee

Jos Suomi haluaisi kehittää verojärjestelmäänsä siten, että se olisi mahdollisimman selkeä, neutraali, kannustava ja kustannustehokas, sen tulisi katsoa mallia Virosta. Viron verojärjestelmä todettiin OECD-maiden parhaimmaksi 11. vuonna peräkkäin Taxfoundationin vertailussa.

 

Selvityksessä vertailtiin eri maita yhteisöveron, henkilötuloveron, kulutusveron, kiinteistöveron ja ulkomailta saatavien voittojen verotuksen perusteella. Vertailukriteerinä ei niinkään ollut verokannan taso, vaan verojärjestelmän muut ominaisuudet.

 

Baltian maat sijoittuivat muutenkin vertailussa hyvin, koska Latvia oli sijalla 2 ja Liettua sijalla 5. Suomi putosi vertailussa yhden pykälän sijalle 20, eli se menestyi heikommin kuin Baltialaiset ja Pohjoismaiset naapurinsa. Toisaalta, jos vertailukriteerinä olisi ollut kokonaisveroaste, Suomi olisi ehkä menestynyt vieläkin heikommin.

 

Taxfoundationin mukaan hyvä verojärjestelmä on verovelvollisen kannalta mahdollisimman selkeä, edistää talouskasvua, kerää riittävästi varoja julkisten palvelujen rahoittamiseksi ja kohtelee eri tulolajeja tasapuolisesti. Selkeä verojärjestelmä on verottajan näkökulmasta kustannustehokas, koska sen hallinnoimiseksi ei tarvita monituhatpäistä virkamiesarmeijaa.

 

Vaikka verotuksen taso ei ollut ensisijaisena vertailuperusteena, Taxfoundation pitää sitäkin oleellisena.

-Kilpailukykyinen verojärjestelmä on sellainen, jossa marginaaliveroasteet pidetään alhaisina. Nykyisessä globalisoituneessa maailmassa pääoma on erittäin liikkuvaa. Yritykset voivat sijoittaa mihin tahansa maahan eri puolilla maailmaa löytääkseen korkeimman tuoton. Tämä tarkoittaa, että yritykset etsivät maita, joissa investointien verokanta on alhaisempi, jotta ne voisivat maksimoida verojen jälkeisen tuottonsa. Jos jonkin maan veroaste on liian korkea, se ajaa investoinnit muualle, mikä johtaa hitaampaan talouskasvuun. Lisäksi korkeat marginaaliveroasteet voivat estää kotimaisia investointeja ja johtaa veronkiertoon, Taxfoundation kertoi tiedotteessaan 21.10.2024.

Vertailussa oli mukana 38 maata, joista alla 20 parhaiten sijoittunutta.

1.Viro

2.Latvia

3.Uusi Seelanti

4.Sveitsi

5.Liettua

6.Luxemburg

7. Unkari

8.Tsekki

9.Slovakia

10.Israel

11.Turkki

12.Ruotsi

13.Australia

14.Alankomaat

15.Itävalta

16.Saksa

17.Kanada

18.Yhdysvallat

19.Norja

20.Suomi

Ilkka J. Virtanen

Senior Advisor at Dilia Legal

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Aviopari saa edullisemman pankkilainan

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa