Miehet ostavat nyt ulkomaisia osakkeita kotimaisten sijaan
Suomalaisten sijoitusinto on jatkanut kasvuaan, mutta Helsingin pörssin viime vuosien heikko kehitys on kyselyn mukaan selvästi vaikuttanut sijoituspäätöksiin. OP:n pääanalyytikko kertoo, että käynnissä oleva tuloskausi ei vielä tarjoa piristysruisketta kotimaan osakemarkkinaan. Suomalaisyhtiöiden tulosten odotetaan lähtevän kuitenkin vahvemmin nousuun ensi vuonna.
Helsingin pörssi on edellisen kahden vuoden aikana kehittynyt heikommin kuin monet ulkomaiset osakemarkkinat. Jopa 28 prosenttia sijoittavista miehistä on sijoittanut tämän seurauksena enemmän ulkomaisiin osakkeisiin, selviää OP:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. OP:n asiakasdata osoittaa samansuuntaisen trendin.
OP:n henkilöasiakkaat ostivat tämän vuoden tammi-syyskuussa ulkomaisia osakkeita 63 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Naisten osalta kasvu on tätäkin suurempi: 117 prosenttia. Lisäksi OP:n henkilöasiakkaiden vuoden 2024 netto-ostetuin rahasto on toistaiseksi ollut OP-Maailma Indeksi, joka sijoittaa osakemarkkinoille ympäri maailmaa.
Kyselyssä naisista puolestaan 11 prosenttia kertoo ostaneensa enemmän ulkomaisia osakkeita Helsingin pörssin kehityksen vuoksi. Kuitenkin valtaosa, 57 prosenttia sijoittajista sanoo, ettei Helsingin pörssin kehityksellä ole ollut vaikutusta viimeaikaisiin sijoituspäätöksiin.
– Moni kyselyyn vastanneista sijoittajista on rahastosijoittajia, jotka eivät välttämättä seuraa aktiivisesti markkinaa, joten pörssin liikehdinnällä ei ole ollut vaikutusta sijoituspäätöksiin. Uskon, että Helsingin pörssin kehitystä seuraavat vahvemmin osakkeita omistavat ja on hyvä, että heillä on uskallusta sijoittaa myös Suomen ulkopuolelle. Suomalaisten tulisikin mielestäni sijoittaa entistä enemmän maantieteellisesti hajauttaen, sillä Suomen sijoitusmarkkinan koko on vain murto-osan maailman osakemarkkinasta, kertoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.
OP:n asiakasdatan mukaan suomalaisten osakesalkuissa on keskimäärin vain seitsemän eri yhtiön osakkeita ja valtaosa näistä osakkeista on kotimaisia.
– Tyypillisellä suomalaisella osakesijoittajalla on liian suuri paino Helsingin pörssin osakkeissa, mikä rajoittaa sijoituskohteiden määrää merkittävästi. Esimerkiksi joidenkin toimialojen yhtiöitä on vain vähän tai ei ollenkaan Helsingin pörssissä. Osakkeiden lisäksi rahastot ovat järkevä tapa hajauttaa omistuksia sekä maantieteellisesti että ajallisesti ja näin monipuolistaa salkun tuottoprofiilia sekä tasata riskejä, Kalajainen sanoo.
OP:n analyytikot arvioivat Helsingin pörssin lähtevän nousuun ensi vuonna
Kotimaiset pörssiyhtiöt julkistavat parhaillaan heinä-syyskuun osavuosikatsauksiaan, mutta OP:n analyytikot eivät odota niiden tarjoavan vielä piristysruisketta kotimaan osakemarkkinaan. Käännettä odotetaan kuitenkin ensi vuodelle.
– Arvioimme, että suomalaisyhtiöiden tulokset lähtevät selvemmin nousuun ensi vuonna, kun laskevat korot alkavat tukemaan yritysten kysyntänäkymiä. Helsingin pörssin kannalta keskeisin asia on teollisuusyhtiöiden luottamus. Teollisuus on ollut globaalisti alamaissa jo kaksi vuotta, mutta nyt odotetaan viimein merkkejä investointien kasvusta, kertoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.
OP Ryhmän syyskuussa 2024 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi internetpaneelissa yli 16-vuotiaita suomalaisia yhteensä 1448. Tulokset on painotettu väestöä edustavaksi. Tutkimukseen vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin. Sijoituksia omaavia vastaajia kyselytutkimuksessa oli yhteensä 900. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään koko vastaajajoukon osalta +/- 2,8 prosenttiyksikköä.
Lähde: OP Ryhmä 30.10.2024
Kommentit
Lähetä kommentti