Italiasta talo 3 eurolla?

Sisiliassa oleva Sambucan kylä on myynyt vanhoja taloja huutokaupalla, jossa lähtöhinta on joissakin tapauksissa ollut vain kolme euroa. Kuva: italia.it


 

Italiasta voi saada talon pilkkahintaan.

 

Italia kärsii monen muun Euroopan maan tavoin haja-asutusalueiden autioitumisesta, kun väki tungeksii asutuskeskuksiin, joissa asuntohinnat ja vuokrat ovat korkeat. Jarruttaakseen pienten kylien ja kaupunkien autioitumista Italia houkuttelee niihin uusia asukkaita tarjoamalla edullisia asuntoja ja kiinteistöjä ja myöntämällä tulijoille rahallisia tukia.

 

Sisiliassa oleva Sambucan kylä on myynyt vanhoja taloja huutokaupalla, jossa lähtöhinta on joissakin tapauksissa ollut vain kolme euroa. Sambuca järjesti vastaavanlaisia huutokauppoja jo 2019 ja 2021. Silloin vasarahinnat nousivat käytännössä 5000-10000 euroon ja ostajien joukossa oli paljon ulkomaalaisia, muun muassa amerikkalaisia. Asuntomyyntejä on päätetty jatkaa, koska niiden ansiosta alueelle on saatu uusia asukkaita ja elinkeinoelämään uutta virtaa.

 

Monet myytävistä taloista ovat olleet asumattomia siitä saakka, kun asukkaat hylkäsivät ne vuoden 1969 maanjäristyksen jälkeen. Osa taloista on huonokuntoisia, joten ostaja joutuu varautumaan useiden kymmenien tuhansien eurojen remontteihin. Asunnot ovat paikallishallinnon omistuksessa, joten myynti onnistuu joustavasti.

 

Myytävissä asunnoissa on kaksi tai kolme makuuhuonetta, joissakin myös terassi. Asunnot ovat kaksi- tai kolmikerroksisia.

 

Sisilian lisäksi myös muun muassa rikkaiden ja kuuluisuuksien lomaparatiisina tunnettu Toscanan alue on houkutellut autioituviin vuoristokaupunkeihin ja -kyliin uusia asukkaita myöntämällä asunnon ostajille kymmenien tuhansien eurojen remonttitukia. Kesällä 2024 Toscanan alue tarjosi kylien ja pikkukaupunkien (alle 5000 asukasta) uusille asukkaille jopa 30 000 palkkion käytettäväksi asunnon ostamiseen ja remontoimiseen.

 

Italian valtio on omalta osaltaan ryhtynyt toimeen varakkaiden maahanmuuttajien  houkuttelemiseksi edullisella verokohtelulla.

 

Sambucan katedraali. Kuva: italia.it


 

 

IV


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua