Lähes joka toinen nuori sijoittaa

Nuorten sijoituskohteet eivät juuri eroa muusta väestöstä. Ikäryhmästä 27 prosenttia kertoo sijoittaneensa viimeisen puolen vuoden aikana rahastoihin. 15 prosenttia on sijoittanut suoriin osakkeisiin ja viisi prosenttia pörssinoteerattuihin rahastoihin eli ETF:iin. Kuva: Danske Bank


 

Suomalaisnuoret ovat innostuneet sijoittamaan. He suhtautuvat ikäryhmistä kaikkein optimistisimmin mahdollisuuksiinsa vaurastua. 

 

Jo lähes joka toinen (44 %) 18–24-vuotias suomalainen sijoittaa. Osuus on noussut erittäin nopeasti, sillä vielä vuonna 2020 luku oli 28 prosenttia, käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselytutkimuksesta.

Nuoret sijoittavat koko väestöä ahkerammin. Kaikista suomalaisista rahojaan sijoittaa 38 prosenttia. Vuonna 2020 osuus oli 36 prosenttia.

Nuorten sijoituskohteet eivät juuri eroa muusta väestöstä. Ikäryhmästä 27 prosenttia kertoo sijoittaneensa viimeisen puolen vuoden aikana rahastoihin. 15 prosenttia on sijoittanut suoriin osakkeisiin ja viisi prosenttia pörssinoteerattuihin rahastoihin eli ETF:iin.

”Nuorten innostuminen sijoittamisesta on erittäin hieno uutinen, koska aika on sijoittajan puolella. Esimerkiksi opiskelija voi aloittaa sijoittamisen kympillä kuussa, ja tulojen noustessa myös kuukausittaisia summia kannattaa nostaa suhteessa tuloihin. Kun säästämisen ja sijoittamisen aloittaa jo nuorena, on säästösummia helppo nostaa, kun tulot nousevat esimerkiksi työelämään siirryttäessä”, sanoo Ville Orava, Danske Bankin laina- ja sijoituspalveluista vastaava johtaja.

Nuorten yleisimmät syyt sijoittaa ovat taloudellisen puskurin luominen (52 %) ja suuremman tuoton saaminen (52 %). Muita vastaajia useammin korostuvat rikastuminen (37 %) ja se, että sijoittaminen on hauska harrastus (25 %).

Muuhun väestöön verrattuna nuoret kokevat muita useammin sijoittamisen esteeksi taitojen puutteen. Sitä vastoin ylimääräisen rahan puute koetaan muuta väestöä harvemmin esteeksi sijoittaa.

 

Nuoret optimistisimpia vaurastumismahdollisuuksistaan

Ikäryhmittäin tarkasteltuna nuoret suhtautuvat myös optimistisimmin mahdollisuuksiinsa vaurastua. Tutkimuksen perusteella 18–24-vuotiaat myös laittavat säästöihin ja sijoituksiin hieman enemmän koko väestöön verrattuna. 18–24-vuotiaat säästävät ja sijoittavat keskimäärin 190 euroa kuussa, kun koko väestö säästää ja sijoittaa keskimäärin 170 euroa kuussa

18–24-vuotiaista 58 prosenttia kokee ainakin jossain määrin mahdolliseksi vaurastua elämänsä aikana. Esimerkiksi 35–54-vuotiaista näin kokee 28 prosenttia vastaajista.

Nuoret kokevat muita useammin voivansa vaurastua erittäin hyväpalkkaisella, ahkeralla opiskelulla saavutetulla työpaikalla, säännöllisellä työssä käymisellä nuoresta pitäen ja yrittäjyydellä.

”Monella nuorella voi olla jo työtuloja mutta menot ovat pienemmät, varsinkin jos asuu yhä vanhempiensa luona. Erityisen hienoa on mielestäni se, että säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen aloitetaan yhä nuorempana. Nuorena aloitettuja fiksuja tapoja on helppo jatkaa myös aikuisena”, sanoo Ville Orava.

Merkittäviä etuja akavalaisen liiton opiskelijajäsenelle – myös sijoittamiseen

Danske Bank ja Akava ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2016. Nyt yhteistyö tuo opiskelijoille rahallisesti merkittäviä etuja, jotka auttavat keskittymään opintoihin ja kartuttamaan sijoituksia jo opintoaikana.

Esimerkiksi uuteen Säännöllisen Säästämisen rahastosäästösopimukseen Danske Bank tarjoaa 30 euron pesämunan. Osakesäästötilin avaajalle pankki tarjoaa ensimmäiset 5 osakekauppaa ilman välityspalkkiota ja hallinnointikulua

”Haluamme kannustaa suomalaisia nuoria sijoittamisen pariin jo varhain. Sijoittaminen ei vaadi valtavaa tietotaitoa ja isoja omaisuuksia vaan aloittaa voi pienilläkin summilla”, sanoo Ville Orava.

Etujen kuvaukset löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta https://danskebank.fi/akava-opiskelija.

-->> Tutustu etuihin

 

Lähde: Danske Bank A/S, Suomen sivuliike 21.8.2024

 

Ilkka J. Virtanen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Aviopari saa edullisemman pankkilainan

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa