Kulta on osakesijoittajalle hyvä turvasatama

Juhani Raatikainen on toiminut pitkään Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa yliopistonopettajana vastuualueenaan rahoituksen opetus. Hänellä on myös laaja kokemus rahoitusmarkkinoilla toimimisesta sekä Suomessa että Lontoossa.


 

Missä sijoittajan varat ovat turvassa, kun huonot ajat koittavat? Onko kulta vai raakaöljy parempi turva? Kuinka pankit suojautuivat negatiivisten korkojen aiheuttamaa riskiä vastaan? VTL Juhani Raatikainen tarkastelee väitöskirjassaan osakesijoittajien ja pankkien riskienhallintastrategioita markkinaromahdusten ja muutoin haastavien markkinaolosuhteiden vallitessa. Työssä tutkitaan erityisesti kullan ja raakaöljyn merkitystä osakesijoittajille sekä pankkien liiketoimintastrategioiden muutoksia negatiivisten korkojen periodilla.

 

Raatikaisen väitöskirja koostuu johdannosta ja kolmesta empiirisestä tutkimuksesta. Menetelmällisesti väitöskirja sijoittuu rahoitusekonometrian tutkimustraditioon. Väitöskirjan kaksi ensimmäistä tutkimusta tarkastelevat osake-, raakaöljy- ja kultamarkkinoiden sekä eräiden suosittujen riskimittareiden välisiä dynaamisia yhteyksiä.

Työ tarjoaa merkittäviä uusia tuloksia. Kullan lisäksi myös raakaöljy on vahva turvasatama (”suoja”) osakesijoittajille, mutta kulta on parempi ja tehokkaampi kriisiperiodien aikana.

- Yleinen käsitys on ollut, että kulta toimii osakemarkkinoille turvasatamana lyhyen, noin 14 vuorokauden, ajan ja turvasatamaominaisuus heikkenee äärimmäisten markkinaromahdusten aikana. Väitöskirjan tulokset haastavat tämän. Kullan turvasatamaominaisuus säilyy pidempään kuin on yleensä ajateltu ja se on sitä voimakkaampi, mitä suurempi osakekurssien pudotus on, sanoo Juhani Raatikainen.

- Yksi keskeisistä uusista tuloksista on havainto, jonka mukaan raakaöljyn futuurikäyrän ollessa nouseva, dynaaminen korrelaatio raakaöljyn ja osakkeiden tuottojen välillä on korkein, ja, kun futuurikäyrä on laskeva, korrelaatio on matala tai negatiivinen.

Väitöskirjaan sisältyvistä tutkimuksista viimeisessä analysoidaan suomalaisten osuuspankkien toimintaa negatiivisten korkojen periodilla. Tutkimuksessa käytetään salaista pankkikohtaista kuukausiaineistoa tammikuusta 2009 joulukuuhun 2018. Tulosten mukaan suomalaisten osuuspankkien tulos ei ole heikentynyt merkittävästi negatiivisten korkojen aikana. Pankkien reaktiot mataliin ja negatiivisiin korkoihin eroavat pankkien koon ja liiketoimintastrategian perusteella.

- Negatiivisten korkojen aikana erityisesti suurimmat pankit siirsivät varainhankinnan painopistettä tukkumarkkinoille, mikä mahdollisti negatiivisten korkojen hyödyntämisen varainhankinnassa, toteaa Raatikainen.

VTL Juhani Raatikaisen taloustieteen väitöskirja ”Gimme Shelter: Hedges and Safe Havens in Banking and Equity Markets” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 14.6.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa S2. Vastaväittäjänä toimii professori Timo Rothovius (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Jaakko Pehkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Tutustu Juhani Raatikaisen väitöstyöhön: Gimme Shelter : Hedges and Safe Havens in Banking and Equity Markets

 

Taustatietoa:
Juhani Raatikainen on toiminut pitkään Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa yliopistonopettajana vastuualueenaan rahoituksen opetus. Hän on lisäksi opettanut uransa aikana useissa muissa yliopistoissa. Juhani Raatikaisella on myös laaja kokemus rahoitusmarkkinoilla toimimisesta sekä Suomessa että Lontoossa.

Lähde: Jyväskylän yliopisto 7.6.2024

 

Ilkka J. Virtanen

Senior Advisor at Dilia Legal


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua