EU:n tekoälyasetus vahingoittaa kilpailukykyä -Salla

”Yhdysvallat ja Kiina käyvät kisaa tekoälyn kehittämisen paalupaikasta. Tässä kisassa EU on jäänyt lähtötelineisiin ja keskittyy nyt kilpailukyvyn parantamisen sijaan jatkuvaan sääntelyn lisäämiseen. Olennaisempaa olisi laittaa panoksia osaamisen kehittämiseen ja investointeihin”, sanoo Kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla. Kuva: Ahu Yigit

 


 

Kokoomuksen kansanedustaja, EU-politiikkaan erikoistunut valtiotieteiden tohtori ja suuren valiokunnan jäsen Aura Salla on huolissaan EU:n kilpailukyvystä teknologiasektorilla.

 

Euroopan parlamentti hyväksyi tällä viikolla tekoälyä koskevan asetuksen. Jäsenmaat hyväksyvät vielä lopullisen tekstin osaltaan. Asetus tulee todennäköisesti voimaan ensi kesänä ja sitä aletaan soveltaa seuraavan kolmen vuoden aikana. 

”Yhdysvallat ja Kiina käyvät kisaa tekoälyn kehittämisen paalupaikasta. Tässä kisassa EU on jäänyt lähtötelineisiin ja keskittyy nyt kilpailukyvyn parantamisen sijaan jatkuvaan sääntelyn lisäämiseen. Olennaisempaa olisi laittaa panoksia osaamisen kehittämiseen ja investointeihin”, Salla sanoo. 

“EU:n merkittävä ongelma on datan puute, hajanainen markkina ja pirstaleinen kielialue. Innovaatiot vaativat uskallusta ja mahdollisuutta ottaa riskiä. Yksityisyyden suoja ja henkilökohtaisen datan hallinnointi ovat erittäin olennaisia seikkoja, joihin EU:n lainsäädäntöä tulisi rajata. Sen sijaan nyt keskitytään luokittelemaan nykyisiä teknologioita eri kategorioihin, mikä tulee todennäköisesti olemaan vanhentunut tulokulma jo syntyessään”, Salla jatkaa. 

“Teknologioiden kehitystyö Kiinassa ja Yhdysvalloissa on jo kaukana nykytodellisuudesta. Asetuksen tavoitteet ja riskiperusteinen lähestymistapa ovat kannatettavia. Ongelma lopullisessa esityksessä on, että siihen tuotiin myös yleiskäyttöiset tekoälymallit, jotka ovat kehitysvaiheensa alussa ja joiden riskeistä ja niiden hallinnoinnista ei ole vielä riittävää tietoa ja vaikutusarviota. Riskejä kannattaa ennakoida, mutta se pitää tehdä asiantuntevaan harkintaan perustuen ja oikeasuhtaisin keinoin. EU:n digisääntelyä täytyy ottaa käyttöön järkevästi niin, että esimerkiksi virtuaalisten ja lisättyjen todellisuuksien yhteentoimivuus varmistetaan vapaaehtoisilla normeilla ja standardeilla”, Salla totetaa.

“Tekoälyasetus tuo eurooppalaisille kasvuvaiheessa oleville yrityksille merkittävän määrän hallinnollista taakkaa. Tästä hyötyvät lähinnä konsultti- ja lakitoimistot. Jatkuvalla sääntelyn lisäämisellä ei edistetä EU:n kilpailukykyä, vaan annetaan jälleen enemmän etumatkaa kilpailijoille. On tärkeää löytää tasapaino ihmisten perusoikeuksien ja ylisääntelyn välille”, Salla jatkaa.

Suomen on digitalisaation kärkimaana oltava tarkkana asetuksen toimeenpanossa, jotta tekoälyalan yritysten hallinnollinen taakka voidaan pitää mahdollisimman kevyenä. Suomen kannattaa esimerkiksi perustaa varhain asetuksen edellyttämä sääntelyhiekkalaatikko, joka auttaa tekoälyjärjestelmien ja -mallien kehittäjiä täyttämään vaatimuksensa”, Salla päättää.

 

Lähde: Kokoomuksen eduskuntaryhmä 16.3.2024

 

Ilkka J. Virtanen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua