Kansainvälinen hajautus ja tekoäly osakesijoittamisen trendejä 2024

Sijoittajien vuosi 2023 oli vaiherikas. Erityisesti kohonneet korot vaikuttivat monen sijoituskohteen arvonkehitykseen, ja Helsingin pörssin heikko tuottokehitys sai sijoittajat kääntämään katseensa kotipörssin ulkopuolelle. Kuva: OP


 

Viime vuonna suomalaissijoittajat tankkasivat aikaisempaa enemmän korkosijoituksia ja hajauttivat sijoituksia erityisesti Yhdysvaltoihin, selviää OP:n asiakasdatasta. Osakekauppoja teki vuoden aikana useampi asiakas kuin vuonna 2022.

Sijoittajien vuosi 2023 oli vaiherikas. Erityisesti kohonneet korot vaikuttivat monen sijoituskohteen arvonkehitykseen, ja Helsingin pörssin heikko tuottokehitys sai sijoittajat kääntämään katseensa kotipörssin ulkopuolelle.

Korkojen nousu heijastuu suoraan OP:n sijoittajien suosimiin rahastoihin. OP:n henkilöasiakkaiden kaksi netto-ostetuinta rahastoa olivat vuonna 2023 OP-Korkotuotto ja OP-Euro -sijoitusrahastot, jotka molemmat ovat korkorahastoja. Kolmanneksi ostetuin rahasto oli OP-Maailma Indeksi -sijoitusrahasto.

– Korot palasivat suomalaisten sijoitussalkkuihin. Esimerkiksi tilitallettajat hakivat korkorahastojen kautta tilikorkoa parempaa tuottoa. Lisäksi indeksirahastot säilyvät vuodesta toiseen ostetuimpien joukossa. Moni selvästi arvostaa indeksirahastojen kustannustehokkuutta ja laajaa hajautusta, sanoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

 

Kansainvälinen hajauttaminen ja tekoäly sijoittajien mielessä tänä vuonna

 

Osakesijoittajat jatkoivat aktiivista sijoittamista turbulentista vuodesta huolimatta: vuonna 2023 osakekauppoja teki useampi OP:n asiakas kuin edeltävänä vuonna. Sen sijaan osakekauppoja tehtiin euromäärillä tarkasteltuna hieman vähemmän kuin vuonna 2022.

– Nousseet korot ja kustannukset heijastuvat sijoittamiseen käytettäviin summiin. Myös rahastojen kuukausisäästösopimusten summat laskivat hieman tänä vuonna, mutta sijoittamista kuitenkin jatkettiin aktiivisesti, kertoo Kalajainen.

Keskimäärin OP:n asiakkaat tekivät viime vuonna kaksi osakekauppaa kuukaudessa. Viikonpäivistä osakkeita ostettiin eniten maanantaisin ja vähiten keskiviikkoisin. Vuoden ostetuin kotimainen osake oli Nordea ja vuoden myydyin Uponor. Kansainvälisten osakkeiden puolella ostetuin oli puolestaan ruotsalainen Telia ja myydyin Danske Bank.

– Vuonna 2023 kansainvälisiin yhtiöihin sijoittaminen oli selkeästi kiinnostavampaa kuin edellisinä vuosina. Tälle löytyy useampiakin syitä, mutta pääajureina pidän kotipörssin huonoa menestymistä sekä tekoälybuumia. Helsingin pörssistä ei löydy näitä tekoäly-yhtiöitä, mutta Yhdysvalloissa niitä on paljon, sanoo Kalajainen. 

 

Lähde: OP Ryhmä 17.1.2024

 

Ilkka J. Virtanen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua