Dilia Akatemia: Säätiöiden sijoitustoiminta 3/5


Liikejuridiikan palvelutalo Dilia Legal on koonnut säätiöiden sijoitustoimintaa käsittelevän viisiosaisen tietopaketin, joka on maksuttomasti asiakkaiden luettavissa.

Säätiön sijoitusstrategia

 

Säätiöt ja rahastot ry on julkaissut useita oppaita ja ohjeita, joissa on käsitelty muun ohessa säätiöiden sijoitustoiminnan järjestämistä ja sijoitusstrategiassa huomioitavia asioita.

Sijoitusstrategiassa on huomioitava säätiön säännöt ja toimintamuodot sekä toiminnan laajuus ja rahoitustarpeet lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Säätiöissä on otettava huomioon olettamus toiminnan jatkuvuudesta vuodesta toiseen (ellei säännöissä ole toisin määrätty). Toisaalta myös säätiön vuotuisen toimintasuunnitelman toteuttamiseksi on oltava riittävä rahoitus, joten tässä mielessä säätiön vuotuinen budjetti ja yleinen varainkäyttöpolitiikka muodostavat reunaehdot sijoitustoiminnalle. Sijoitusten kesto ja likvidiys vaikuttavat säätiön kassavirtaan.

Sijoitusstrategiaan vaikuttavat luonnollisesti myös säätiön sijoitusvarallisuuden määrä ja laatu sekä sijoitustoiminnan yleiset lainalaisuudet ja tavanomaiset käytännöt, mm. allokaatio, hajauttaminen, riski-tuotto-odotus jne. Sijoitusstrategiassa on hyvä määritellä ja dokumentoida sijoitustoiminnan tavoitteet, riskit, seuranta ja raportointi, sallitut omaisuusluokat, sijoitusten allokaatio eri omaisuusluokkiin ja liikkumavara allokaation sisällä. Säätiöiden toiminnassa korostuu usein myös tarve huomioida ESG -näkökohdat, vastuullisuus ja tänä päivänä myös esimerkiksi hiilijalanjälkeen ja ilmastonsuojeluun liittyvät tavoitteet. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua