Dilia Akatemia: Säätiöiden sijoitustoiminta 2/5

Liikejuridiikan palvelutalo Dilia Legal on koonnut säätiöiden sijoitustoimintaa käsittelevän viisiosaisen tietopaketin, joka on maksutta asiakkaiden luettavissa.

 

Sijoitustoiminnan järjestäminen

 

Säätiön johdon on myös sijoitustoiminnassa toimittava huolellisesti ja suunnitelmallisesti. Hallituksen tehtävänä on vähintään sijoitustoiminnan periaatteiden vahvistaminen, niiden ajantasaisuuden seuraaminen, ohjeistaminen ja eri osapuolten valtuuksien määrittely, sijoitustoimintaan liittyvien asianmukaisten raportointi-, seuranta- ja valvontajärjestelmien luominen sekä näiden säännöllinen arviointi. Lisäksi sijoitustoiminnan resurssit on syytä mitoittaa riittävästi suhteessa toiminnan laatuun ja laajuuteen. Tarvittaessa on käytettävä ulkopuolista asiantuntemusta.

Usein säätiön sijoitustoimintaa hoitaa säätiön hallitus tai hallituksen valitsema ulkopuolinen varainhoitaja. Delegointi on mahdollista, mutta delegoinnista huolimatta säätiön johdolla on velvollisuus toimia huolellisesti ja säätiön edun mukaisesti ja suunnitelmallisesti sekä velvollisuus ohjata ja valvoa sijoitustoimintaa.

Käytännössä tämä voi edellyttää ainakin suuremmissa säätiöissä erillisen kirjallisen sijoitusstrategian ja/tai sijoitussuunnitelman laatimista ja sijoitustoimintaan liittyvien päätösten dokumentointia sen osoittamiseksi, että johto on toiminut vaatimusten mukaisesti. Jos erillisen sijoitusstrategian tai sijoitussuunnitelman laatimista ei ole katsottu tarpeelliseksi, asiat voidaan kirjata myös muihin dokumentteihin, kuten hallituksen päätöspöytäkirjoihin, mahdollisiin sopimuksiin ja toimintakertomukseen. Menettelyn asianmukaisuutta arvioitaessa säätiöiden menettelytapoja voidaan hyvin benchmarkata esimerkiksi muiden institutionaalisten sijoittajien vastaaviin käytäntöihin.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua