Listautumisantien määrä laski globaalisti yhä 2023

Listautumisantien määrä laski globaalisti edelleen vuonna 2023 kahdeksan prosenttia, ja niissä kerätyt pääomat laskivat 33 prosenttia edellisvuodesta. Valonpilkahduksena oli kuitenkin Amerikan manner, jossa listautumisten määrä kasvoi 15 prosenttia ja tuotot peräti 155 prosenttia.


 

Listautumisantien määrä laski globaalisti edelleen vuonna 2023 kahdeksan prosenttia, ja niissä kerätyt pääomat laskivat 33 prosenttia edellisvuodesta. Valonpilkahduksena oli kuitenkin Amerikan manner, jossa listautumisten määrä kasvoi 15 prosenttia ja tuotot peräti 155 prosenttia. Vuoden 2023 globaalien listautumisten määrä oli 1 298 ja niissä kerätty pääoma yhteensä 123,2 miljardia dollaria. Luvut selviävät konsulttiyhtiö EY:n julkaisemasta Global IPO Trends 2023 -julkaisusta.

”Kaiken kaikkiaan maailmanlaajuisilla IPO-markkinoilla on koettu vastatuulta, sivutuulta, mutta paikoin  myötätuulen puuskiakin. Länsimaiden listautumisilmapiiri on parantunut, mutta toisaalta Kiinassa on ollut haastavampaa”, kertoo EY Suomen listautumispalveluista vastaava partneri Päivi Pakarinen.

Listautumisantien pääomat vuonna 2023 jäivät noin kolmanneksen edellisvuodesta, vaikka antien määrä on kasvanut sekä Amerikoissa että EMEIA-alueilla.

”Kehittyneillä markkinoilla listautumisikkunat pysyivät kiinni huolimatta indeksien hienoisesta paranemisesta ja volatiliteetin laskusta pörsseissä. Poikkeuksena oli rapakon takana syyskuussa nähty piristyminen. Innostus kuitenkin lopahti nopeasti, kun korkean profiilin listautujien, kuten siruyhtiö ARM:n ja kenkävalmistaja Birkenstockin, kurssit sukelsivat heti listautumisen jälkeen. Monien maiden poikkeuksellisen aggressiivinen rahapolitiikka vaikutti osaltaan listautumisaktiivisuuteen”, toteaa Pakarinen.

Aallonhuippuja ja -pohjia

Teollisuus- ja kuluttajasektorit kehittyivät tänä vuonna positiivisesti. Eniten kauppoja tehtiin teollisuussektorilla, jota vauhditti globaalien toimitusketjujen muutos. Kuluttajatuotesektori oli ainoa sektori, joka kasvoi sekä listautumisannin volyymilla että tuotoilla mitattuna.

Sen sijaan teknologiasektorin lasku jatkui. Syinä olivat erityisesti sijoittajien huono vastaanotto sektorin korkean profiilin listautumisanteihin Yhdysvalloissa sekä se, että generatiivisen tekoälyn (GenAI) startupit ovat vielä riskipääomavaiheessa. Tästä huolimatta teknologia-alan listautumisannit olivat edelleen kärjessä pääomilla mitattuna.

Myös terveys- ja hyvinvointisektorilla listautumismäärät ja tuotot ovat laskeneet merkittävästi varsinkin Manner-Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Pääomasijoittajien ja riskipääoman tukemien yritysten määrä sektorilla on romahtanut 78 prosenttia vuodesta 2021.

2023 ei ollut sellainen vuosi, jota eri markkina-alueilla odotettiin – EMEIA elpymässä

Merkille pantavaa oli kehittyvien markkinoiden nousu. Erityisesti Turkki, Indonesia ja Malesia olivat aktiivisia keskuksia, joissa oli kasvua sekä kaupoissa että tuotoissa. Myös Intiassa, Saudi-Arabiassa ja Thaimaassa listautumisten määrä kasvoi viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Sitä vastoin pitkään dominoinut Kaukoitä oli vastatuulessa: Hongkongin markkinoilla kerätty pääoma oli tänä vuonna alhaisin 20 vuoteen, ja myös Manner-Kiinan IPO-vauhti hidastui vuoden 2023 jälkipuoliskolla, vaikka siellä kerättiinkin edelleen yhteensä yli 40 prosenttia globaaleista pääomista.

Amerikassa listautumisten määrä kasvoi 15 prosenttia edellisvuodesta, ja tuotot nousivat lähes kolminkertaisiksi useiden korkean profiilin listautumisten ansiosta. Alueella tehtiin seitsemän yli 500 miljoonan dollarin listautumista, kun edellisvuonna niitä tehtiin neljä. Pienemmät listautumiset hallitsevat kuitenkin edelleen USA:n pörsseissä.

EMEIA-alueen IPO-markkinat ovat elpymässä, ja niiden volyymi on kasvanut 7 prosenttia. Alueella tehtiin 413 listautumista ja kerättiin 31,1 miljardia dollaria. Aktiviteetti keskittyi kuitenkin Euroopan sijaan Lähi-itään. Vaikka maailman kymmenestä suurimmasta kaupasta viisi tehtiin EMEIA-alueella, alueella oli enemmän pienempiä listautumisia kuin suuria verrattuna vuoteen 2022, mikä johti kokonaistuottojen laskuun.

Suomessa pörssin kello ei kilissyt kuin kolme kertaa: Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta teki teknisen listautumisen First Northiin sekä Mandatum irtosi Sammosta ja Lamor nousi First Northista päälistalle. Määrä oli pienin kymmeneen vuoteen.

Näkymät vuodelle 2024

Yleisesti ottaen tuleva vuosi riippuu makrotalouden ja geopoliittisen tilanteen kehittymisestä. Lukuisat yritykset odottavat innokkaasti suotuisampia markkinaolosuhteita.

”Ennen kuin rahapolitiikka helpottuu ja geopoliittinen ilmasto vakiintuu, yritysten tulisi keskittyä perustekijöiden rakentamiseen ja hintaodotusten hallintaan voidakseen hyödyntää vuonna 2024 mahdollisesti raottuvat listautumisikkunat”, Pakarinen toteaa.

Positiivisena signaalina globaalisti voidaan nähdä 2023 loppua kohden parantuneet jälkimarkkinat.

”Pohjoismaissa Ruotsissa on aistittavissa optimismia listautumismarkkinan aktivoitumisesta. Toivottavasti se enteilee positiivista kehitystä myös meillä. Yhtiöitä olisi ”putkessa” kymmeniä ja kotimaan lisäksi moni kasvuyhtiö tähyää suoraan USA:n markkinoille. Tästä huolimatta listautumisia tultaneen näkemään Helsingissä kuitenkin aikaisintaan ensi vuoden lopulla”, Pakarinen summaa.




Kaiken kaikkiaan maailmanlaajuisilla IPO-markkinoilla on koettu vastatuulta, sivutuulta, mutta paikoin  myötätuulen puuskiakin. Länsimaiden listautumisilmapiiri on parantunut, mutta toisaalta Kiinassa on ollut haastavampaa, kertoo EY Suomen listautumispalveluista vastaava partneri Päivi Pakarinen.


 
Lähde: EY 20.12.2023

Ilkka J. Virtanen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Aviopari saa edullisemman pankkilainan

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa