Vuokranantajan oltava huolellinen vakuutuksissa

Vuokranantajan kannattaa olla huolellinen vakuutusasioissa, koska vuokralaisen kotivakuutus ei kata kaikkia vahinkoja.


 

Vastoin yleistä käsitystä, vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei läheskään aina riitä taklaamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Vuokranantajien tarpeisiin onkin tarjolla vakuutuksia täyttämään vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n tilaamasta vakuutusvertailusta. Osana vertailua on ensi kertaa tarkasteltu myös Airbnb:n tarjoamaa Majoittajan vahinkoturvaa.

 

Kotivakuutus on pääsääntöisesti olemassa asunnossa asuvien omaisuuden suojaksi. Vuokra-asunnossa kotivakuutus on siis ennen kaikkea vuokralaisen turvana. Vuokralaisen kotivakuutus tai taloyhtiön kiinteistövakuutus eivät kuitenkaan yleensä kata vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja. Joskus myös vuokratulon saaminen voi keskeytyä vaikkapa vesivahinkoremontin ajaksi. Mahdotonta ei ole sekään, että vuokrasuhteen osapuolet joutuvat ratkomaan erimielisyyksiään tuomioistuimessa suurella kuluriskillä.  

”Vuokranantajan vakuutus voi tuoda tällaisissa tilanteissa toivottua lisäturvaa. Viime vuosina markkinoille onkin syntynyt kattava valikoima vakuutustuotteita vuokranantajien tarpeisiin”, Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Saara Penttilä kertoo. 

 

Millainen vakuutus vuokranantajan kannattaa ottaa? 

 

Vuokranantajan arvioidessa vakuutusten sopivuutta valintaan vaikuttaa ensinnäkin se, onko asuntoja yksi vai useampi. Lisäksi huomioon on otettava, millaisia asuntoja vuokrataan ja kuinka kattavan turvan vuokranantaja haluaa. Painoarvoa on annettava myös vuokranantajan omalle riskinkantokyvylle ja sille, vuokrataanko kohteita pitkäaikaisesti vai lyhyemmissä jaksoissa kalustettuna.  

Käytännössä erilaisten keskittämisalennusten vuoksi valintaan vaikuttaa merkittävästi myös vuokranantajan jo käyttämä vakuutusyhtiö. Vakuutusten ehdoissa voi olla suurta vaihtelua, joten nekin kannattaa käydä tarkkaan läpi. 

”Vakuutus kannattaa valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen. Markkinoilla on nykyisin yhä enemmän vaihtoehtoja, ja perusturvan lisäksi niihin on saatavissa myös lisätuotteita vuokratulon keskeytymisen tai oikeusprosessien varalle. Vakuutuksen kustannukset ovat myös vähennyskelpoisia vuokratulojen verotuksessa”, Penttilä toteaa.   

Kuten muissakin sijoitusmuodoissa, myös asuntosijoittamiseen kuuluu riskejä eikä kaikkiin mahdollisiin riskeihin voi mitenkään varautua vakuutuksilla. ”Vuokranantaja voi vakuutusten lisäksi vähentää riskejä merkittävästi omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi vuokralaisen valinnalla on suuri merkitys. Rahallinen puskuri takataskussa on myös hyvä varautumiskeino yllättäviin tilanteisiin”, Penttilä muistuttaa. 

 

Airbnb:n Majoittajan vahinkoturva ennemmin etuus kuin vakuutus

 

Vakuutusvertailussa oli ensi kertaa mukana myös Airbnb:n tarjoama Majoittajan vahinkoturva. Kyseinen tuote on majoittajalle maksuton ja siinä on poikkeuksellisen suuri, jopa 3 miljoonan dollarin (USD) maksimikorvausmäärä. Vertailussa selvisi kuitenkin, ettei kyseessä ole varsinainen vakuutus.  

”Majoittajan vahinkoturva on nähtävä ennemminkin etuutena, jonka Airbnb yhtiönä tarjoaa majoittaja-asiakkailleen”, Penttilä kuvailee.   

Etuutta ei koske Suomen tai EU:n vakuutuslainsäädäntö, ja vuokranantajan oma vakuutus on etuuteen nähden ensisijainen korvauskanava. Korvauksen hakemiseen Majoittajan vahinkoturvasta on sen ehdoissa tarkat ohjeet ja määräajat.  

”Tämä etuus voi tuoda vuokranantajalle lisäturvaa, kunhan vain muistaa sen erot perinteiseen vakuutukseen nähden sekä toimia tarkoin ohjeiden mukaisesti korvausta haettaessa”, Penttilä avaa.

 

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry 30.10.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua