Tampere ja Pohjanmaa erottuvat Vuokranantaja-barometrissa

Mielenkiintoinen uusi havainto Tampereen positiivisen vireen ohella on pohjanmaalaiskaupunkien kohentuneet sijoitukset – peräti neljä on top 7:ssä. Vaasa on kiilannut ohi Oulun, minkä lisäksi sijoitustaan ovat parantaneet huomattavasti myös Kokkola ja Seinäjoki.


 

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrissa kartoitetaan kaupunkikohtaisesti yksityisten vuokranantajien ajankohtaisia näkemyksiä vuokramarkkinoiden kehityksestä. Kehitysnäkymien kärjessä loistaa Tampere, jonka kehitysnäkymät ovat barometrin historian parhaat. Mielenkiintoinen uusi havainto Tampereen positiivisen vireen ohella on pohjanmaalaiskaupunkien kohentuneet sijoitukset – peräti neljä on top 7:ssä. Vaasa on kiilannut ohi Oulun, minkä lisäksi sijoitustaan ovat parantaneet huomattavasti myös Kokkola ja Seinäjoki.

 

”Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle investoidaan merkittävästi ja työllisyystilanne on hyvin vahva. Näissä maakunnissa vihreä siirtymä ja teollisuus ovat investointien vetureita. Kaupunkien asuntosektorien täytyy pohtia, miten ne valmistautuvat mahdollisten lisäinvestointien tuomaan asuntokysyntään. Lisäksi opiskelijat ovat löytäneet takaisin ja esimerkiksi Seinäjoella on puhuttu jopa asuntopulasta”, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson kertoo.

Vuokraovi.comin tilastot paljastavat, että Kokkolassa, Seinäjoella ja Vaasassa vuokralainen on löytynyt viimeisen vuoden aikana keskimäärin noin kahdessa viikossa. Myös barometrissa nämä nähdään kaupunkeina, joissa vuokralaisen löytäminen on ollut kaikkein helpointa.

”Vaikka asuntosijoittamisen toimintaympäristö näyttäytyy tällä hetkellä kohonneiden hoitovastikkeiden ja korkokulujen ristiaallokossa haastavana, nähdään kaupunkien kehitysnäkymät yleisellä tasolla huomattavasti positiivisempina kuin kevään barometrissa. Pohjanmaalaiskaupunkien ohella Rauma ja Riihimäki ovat ottaneet merkittävät harppaukset”, Karlsson sanoo.

 

Pääkaupunkiseudun runsas tarjonta näkyy niin barometrissa kuin vuokrakehityksessä

Yksityisten vuokranantajien näkökulmasta negatiivisimmat näkymät ovat barometrin mukaan Kouvolassa, Mikkelissä, Kotkassa ja Kajaanissa. Näidenkään kaupunkien kehitysnäkymät eivät kuitenkaan ole juuri laskeneet viime keväästä. Vuodentakaiseen verrattuna näkymät ovat heikentyneet hieman Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja Jyväskylässä. Myös vuokralaisen löytämisessä suurimmat haasteet ovat pääkaupunkiseudulla, sillä kuuden heikoimman kaupungin sisään mahtuvat Helsingin seudulta Kerava, Vantaa, Espoo ja Helsinki.

”Pitkän aikavälin kasvuajurit ovat kuitenkin ennallaan pääkaupunkiseudulla, joten en tekisi barometrin tuloksista liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä”, ohjeistaa Karlsson.

Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä pääkaupunkiseudulla, erityisesti Espoossa ja Helsingissä, vuokrakehitys oli hyvin maltillista ja osin jopa negatiivista. Kokkolassa ja Seinäjoella vuokrat nousivat eniten. Myös Vuokranantaja-barometrin mukaan helpointa vuokralaisen saaminen on edellä mainituissa kaupungeissa, joissa vuokrat nousivat eniten ja vaikeinta kaupungeissa, joissa vuokrakehitys oli maltillisinta.

 

Näissä kaupungeissa on positiivisimmat kehitysnäkymät

Näissä Vuokranantaja-barometrin kaupungeissa on asuntosijoittajien näkökulmasta positiivisimmat kehitysnäkymät:

1.    Tampere

2.    Vaasa

3.    Turku

4.    Oulu

5.    Kokkola

6.    Kuopio

7.    Seinäjoki

8.    Vantaa

9.    Rovaniemi

10.Riihimäki

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometri toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 2354 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 1.9.-17.9.2023. Vuokranantaja-barometri on toistuva tutkimus, joka toteutetaan puolivuosittain syksyllä ja keväällä. 

 

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry 26.10.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua