Suomalainen sijoitti enemmän kryptoihin kuin kiinteistöihin

Suomalaiset ovat edelleen kiinnostuneempia henkilökohtaisesta taloudestaan kuin kansalaiset missään muualla maailmassa, kertoo Klarnan teettämä tutkimus.


 

Shoppailu- ja maksupalveluyhtiö Klarna julkaisi 16.3.2022 uusimman päivityksen kvartaaleittain ilmestyvästä Money Management Pulse -tutkimusraportistaan sekä erillisen selvityksen globaalin mobiilishoppailun kehittymisestä. Suomalaiset ovat edelleen kiinnostuneempia henkilökohtaisesta taloudestaan kuin missään muualla maailmassa. Tutkimukset myös paljastivat mielenkiintoisia ilmiöitä suomalaisten sijoituskohteista, muuttuvista maksutavoista ja mobiilishoppailun voimakkaasta kasvusta. Kuluttajien asenteita kuvaavat taulukot löytyvät tiedotteen lopusta. 

Suomalaisten kiinnostus henkilökohtaista taloutta kohtaan maailman kärkeä - Pohjoismaissa myös sijoitetaan ahkerinten

Suomalaisten kiinnostus henkilökohtaista taloutta kohtaan jatkui vuoden viimeisellä neljänneksellä vahvana. 78 % naisista ja 74 % miehistä kertovat omaavansa korkean kiinnostuksen henkilökohtaista talouttaan kohtaan verrattuna globaaliin 65 % keskiarvoon. Edellisellä mittausjaksolla (kesäkuu-syyskuu) huomattu trendi on vahvistunut ja Suomi on edelleen myös selkeä poikkeus, sillä Suomessa naiset ovat kiinnostuneempia taloudestaan kuin miehet tai naiset missään muussa maassa. 

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös kuluttajien säästö- ja sijoitustottumuksia. Ikäryhmistä innokkaimmin Suomessa säästävät nuoremmat sukupolvet: 25-40 vuotiaista 85 prosenttia ja 18-24 vuotiaista 76 prosenttia. Sijoittamisen suhteen Pohjoismaat erottuvat positiivisesti kansainvälisessä vertailussa, sillä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa yli puolet ilmoittaa sijoittavansa kun vastaavat luvut ovat esimerkiksi Saksassa, Alankomaissa ja Ranskassa selkeästi alle 40 prosentin.

Suomalaisten suosituimmat sijoituskohteet ovat edelleen osakkeet (64 %) ja rahastot (54 %). Kryptovaluuttoihin sijoittamisen suosio on kasvanut voimakkaasti ja vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä suomalaiset sijoittivat niihin Pohjoismaissa kaikista eniten. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen oli Suomessa jopa suositumpaa (15 %) kuin kiinteistöihin (11 %). Kyseessä on selkeästi nuorten suosima sijoituskohde, sillä jopa 27 % 25-40 vuotiaista ja 20 % 18-24 vuotiaista ilmoittaa sijoittavansa kryptovaluuttoihin kun vanhemmilla sukupolvilla luvut jäävät alle 10 prosentin.

Shoppailualustat ja maksutavat murroksessa - suomalaiset haluavat tulevaisuudessa hyödyntää digitaalisia maksutapoja

Suomessa kortilla maksaminen on edelleen selvästi suosituin maksutapa. 55 % miehistä ja 66 % naisista ilmoittaa suosivansa Suomessa fyysistä maksukorttia muiden maksutapojen ohi.  Puhelimella maksaminen on vielä Suomea selkeästi suositumpaa Ruotsissa, jossa esimerkiksi yli puolet 18-24 vuotiaista maksaa pääsääntöisesti puhelimella. Kuluttajien asenteet maksutapoja kohtaan ovat kuitenkin merkittävässä murroksessa. Esimerkiksi Suomessa 69 % kuluttajista ilmoittaa haluavansa hyödyntää digitaalisia ratkaisuja verkkokaupassa lähivuosina. 77 % vastanneista ilmoittaa tärkeimmäksi syyksi niiden paremman turvallisuuden ja yksityisyydensuojan.

Mobiilin suosio henkilökohtaisissa pankkipalveluissa on jatkanut kasvuaan niin Suomessa kuin maailmalla. 49 % suomalaisista ilmoitti puhelimen tai tabletin applikaation suosituimmaksi pankkialustakseen vuoden viimeisellä kvartaalilla kun vastaava luku oli Q2:lla 45 %. Suomi jää mobiilipankkipalveluiden hyödyntämisessä juuri globaalin keskiarvon alle (50 %). 

Verkossa ostamisen osalta suomalaisten suosivat edelleen eniten tietokonetta, joka on 58 prosentille suomalaisista suosituin alusta kun taas vastaava luku mobiilin kohdalla on 32 %.  Mobiilishoppailun suosio on kuitenkin kasvanut voimakkaasti ja kehitys on ollut Suomessa jopa nopeinta maailmassa. Kahden vuoden takaisiin tuloksiin verrattuna mobiililaitteiden hyödyntäminen shoppailussa on kasvanut Suomessa peräti 55 %. Samalla 93 prosenttia suomalaisista ilmoittaa hyödyntävänsä mobiililaitteita parhaimpien tarjousten etsimiseen. 

“On selvää, että suomalaiset kuluttajat ovat kiinnostuneita testaamaan uusia palveluita paremman ostokokemuksen saavuttamiseksi. Trendi on näkynyt pitkään ja on mielenkiintoista seurata, kuinka voimakkaasti se kehittyy tulevaisuudessa. Rima nousee selvästi niille kauppiaille, jotka haluavat vahvistaa asiakassuhteitaan erityisesti nuorempien kuluttajien osalta” sanoo Klarnan Suomen maajohtaja Jacob Segercrantz. 

Lisätietoa tutkimuksista:

Money Management Pulse: Tutkimustoimisto Nepan kanssa toteutettavassa Klarnan Money Management Pulse - tutkimuksessa selvitetään kuluttajien tottumuksia ja asenteita henkilökohtaista taloutta kohtaan yhdeksässä eri maassa. Siihen vastaa kvartaaleittain vähintään 1000 kansallista kuluttajaa ja se on kansallista otosta edustava kyselytutkimus. Q4 2021 (lokakuu-joulukuu) Money Management Pulse -kyselyyn vastasi  yli 14 000 kansainvälistä 18-66+ vuotiasta kuluttajaa.

Mobile Shopping Survey: Tutkimustoimisto Dynatan kanssa toteutettuun kansainväliseen tutkimukseen vastasi vähintään 1000 kuluttajaa per maa ja yhteensä 18 000 11 eri maassa. Kysely toteutettiin lokakuun ja joulukuun välisellä ajanjaksolla 2021. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua