Vuokra-asuntokysyntä elpyy kaupungeissa -Oikotie

Vapaana olevien asuntojen määrä on kääntynyt pitkästä aikaa laskuun opiskelijoiden suosimilla, maan tiheimmin asutuilla alueilla Helsingin Kalliossa, Sörnäisissä, Alppilassa ja Vallilassa. Kuva: YIT


 

Nyt asuntoa etsii normaaliakin useampi opiskelija. Noin 600 000 opiskelijaa tarvitsee syksyllä asunnon, kertoo Oikotie tiedotteessaan 16.6.2022.

Vapaana olevien asuntojen määrä on kääntynyt pitkästä aikaa laskuun opiskelijoiden suosimilla, maan tiheimmin asutuilla alueilla Helsingin Kalliossa, Sörnäisissä, Alppilassa ja Vallilassa. Koronakriisi söi näiden alueiden suosiota voimakkaasti. Siksi vapaita asuntoja on ollut parin viime vuoden aikana poikkeuksellisen paljon ja vuokrataso on laskenut. Muutoinkin vuokra-asunnoissa näkyy nyt elkeitä korona-aikana poispäin keskustoista suuntautuneen muuttoliikkeen käännöksestä taas kohti kantakaupunkeja. Nyt muutos on tapahtunut juuri opiskelijoiden suuren vuosittaisen muuttoliikkeen kynnyksellä. Kesä on opiskelijoiden muuttoliikkeen vuoksi vuoden kuuminta asunnonvuokrausaikaa. Vuokrasesongista odotetaan poikkeuksellisen vilkasta. On oletettavaa, että uusien opiskelijoiden ohella asuntoa etsii tänä kesänä tavanomaista useampi jo aiemmin opintonsa aloittanut, sillä moni heistä on luopunut korona-aikana opiskelupaikkakuntansa asunnosta ja etäopiskellut toisaalla. Tilastokeskuksen tuorein tilasto vuodelta 2019 kertoo, että opiskelijoiden massa on Suomessa noin 600 000 ihmistä. Heistä noin 100 000 opiskelee Helsingissä. Alla on listat suuntaa antavista opiskelijamääristä Suomen 6 suurimmassa kaupungissa sekä listat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun tämän hetken 10 suosituimmasta vuokra-asumisen kaupunginosasta.

 

Suomen tiheimmin asutuilla alueilla Helsingin Kalliossa, Sörnäisissä, Alppilassa ja Vallilassa on meneillään iso käänne vuokra-asumisessa. Alue on erittäin suosittu opiskelijoiden keskuudessa, ja nyt muutos on tapahtunut juuri opiskelijoiden suuren vuosittaisen muuttoliikkeen kynnyksellä. Kesäkuussa uudet opiskelijat etsivät asuntoja syksylle opiskelupaikkakunniltaan.

Vuokralle tarjolla olevien asuntojen määrä on vähentynyt selvästi Kallio-Sörnäinen-Alppila-Vallila-alueella tämän vuoden aikana. Kallio-Sörnäinen-Alppila-Vallila-alueella oli huhtikuussa tarjolla kaikkiaan 877 vuokra-asuntoa, mikä on noin 270 vähemmän kuin vuodenvaihteessa. Kalliossa määrä kaventui muutamassa kuukaudessa yli 100 asunnolla, Sörnäisissä noin 100:lla ja Alppila-Vallila-alueella yli 50 asunnolla.

Samalla suositun opiskelija-alueen vuokrataso on kääntynyt nousuun. Kalliossa neliövuokrapyyntö on 24,40 euroa, Sörnäisissä 25,86 euroa ja Alppila-Vallilassa 26,92 euroa. Suunta on ylöspäin.

– Koronakriisi vaikutti Kallioon ja sitä ympäröivään alueeseen voimakkaasti. Kun etätyö ja -opiskelu yleistyivät, turismi taukosi ja muuttamisessa trendi kääntyi kohti laitakaupunkia ja naapurikuntia, nuorten aikuisten suosima tiiviin asumisen alue kärsi. Vapaana olevien asuntojen lukumäärä kasvoi nopeasti, menekki vähentyi ja vuokrataso halpeni. Kalliossa, Sörnäisissä, Alppilassa ja Vallilassa oli pitkään vuokraajan markkinat. Nyt se näyttää muuttuvan, Oikotie Asuntojen liiketoimintajohtaja Anna Leinonen sanoo.

Lukemat selviävät Oikotien Asunnot-palvelun vuokra-asuntoilmoitusdatasta.

Siirtymä tiiviistä asumisesta väljempään on ollut koronailmiö. Vuonna 2021 koko maan suurin muuttotappio koettiin Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä, 4210 ihmistä. Toiseksi suurin muuttotappio Vantaalla, 1317 ihmistä. Koronakriisin alkamisen jälkeen vuokra-asuntoja oli pääkaupunkiseudulla tarjolla eniten syksyllä 2021. Määrä kääntyi laskuun tämä vuoden alussa. Jo huhtikuussa pääkaupunkiseudulla vapaana olleiden vuokra-asuntojen määrä oli noin 2000 asuntoa pienempi kuin tammikuussa.

 

Noin 600 000 opiskelijaa tarvitsee asunnon

 

Toisen ja kolmannen asteen opiskelijoiden määrä on Suomessa Tilastokeskuksen mukaan noin 600 000 ihmistä. Kyse on lukion, ammatillisten perustutkintojen, oppisopimuskoulutuksen, ammattikorkeakoulujen peruskoulutuksen ja yliopistojen peruskoulutuksen opiskelijoista. Tuorein lukema on vuodelta 2019, mutta suuruusluokka on todennäköisesti sama ensi syksynäkin. Noin 600 000 opiskelijaa on siis lähtökohtaisesti lukumäärä, joka tarvitsee syksyllä asunnon.

Kesä on opiskelijoiden muuttoliikkeen vuoksi vuoden kuuminta asunnonvuokrausaikaa. Nyt sesongista odotetaan poikkeuksellisen vilkasta.

– On oletettavaa, että oppilaitokset palaavat tulevana syksyllä laajamittaisesti taas lähiopetukseen. Moni opiskelija on koronakriisin aikana luopunut asunnostaan ja etäopiskellut toisaalla. Heistä moni etsinee tänä kesänä jälleen asuntoa opiskelupaikkakunnaltaan. Opiskelijoiden muuttoliike on siis tänä vuonna erityisen mittava, Leinonen toteaa ja jatkaa:

– Vuokra-asuntoja on vielä hyvin tarjolla, mutta markkinatilanne palautuu todennäköisesti ennen pitkää normaaliksi. Lisäksi on hyvä muistaa, että halutuilla alueilla kuten oppilaitosten lähellä on aina tarjolla vain rajallinen määrä haluttuja yksiöitä ja kaksioita.

Helsinki on Suomen selkeästi suosituin opiskelukaupunki. Helsingissä sijaitsevissa oppilaitosten yksiköissä on kirjoilla noin 100 000 opiskelijaa. Espoossa lukumäärä on noin 30 000 opiskelijaa, Tampereella noin 40 000, Vantaalla noin 15 000, Oulussa noin 30 000 ja Turussa noin 40 000. Tilastokeskuksen tuoreimmat lukemat ovat vuodelta 2019.

 

Helsingissä laskevat Vuosaari, Munkkiniemi ja Etelä-Haaga

 

Koronailmiönä nähty kantakaupungeista poispäin suuntaava muutoliikenne on näkynyt viime kuukausien aikana vahvimmin omistusasuntomarkkinoilla, mutta nyt muutos näkyy myös vuokrapuolella. Kun verrataan halutuimpia vuokra-asumisen kaupunginosia viime vuoden toukokuussa ja tämän vuoden toukokuussa, Helsingissä nousevat juuri Kallio ja lisäksi Töölö. Asia selviää Oikotien Asunnot -palvelun eri kaupunginosiin kohdistuneiden asuntohakujen lukumääristä.

Viime vuoden toukokuussa, juuri ennen opiskelijoiden muuttosesonkia, pääkaupungin suosituimmat vuokra-asuntoalueet olivat kaukana keskustasta sijaitsevat Lauttasaari ja Vuosaari. Nyt vastaavaan aikaan Lauttasaari on yhä suosituin, mutta Töölö ja Kallio ovat nousseet seuraaville sijoille.

– Lauttasaari on ollut korona-aikana Helsingin trendikkäin kaupunginosa. Omistusasuntojen puolella näkyy jo suosion laskusuunta, mutta asema on yhä vahva. Helsingin vuokra-asuntomarkkinoilla huomion kääntyminen takaisin kohti kantakaupunkia näkyy niin, että suosituimpien kaupunginosien kärkikymmenikössä ovat nousussa Kallio, Töölö, Kalasatama ja Punavuori. Ja laskussa Vuosaari, Munkkiniemi ja Etelä-Haaga, Leinonen kertoo.

 

Tampere kulkee omia polkujaan

 

Myös Turussa ja Oulussa on viitteitä kantakaupungin suosion lisääntymisestä. Turussa vuokralle hakeudutaan Oikotien hakudatan mukaan ensisijaisesti Aurajoen rannalle tai joen läheisyyteen hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Toisaalta kauempana keskustasta sijaitsevat Varissuo ja Runosmäki ovat olleet viime vuosina aktiivisen kehittämisen kohteina ja kohottaneet profiiliaan. Oulussa vuokra-asuntoa haetaan ydinkeskustan lisäksi sen liepeiltä Tuirasta, Toppilansalmesta, Heinäpäästä, Etu-Lyötystä ja Karjasillasta. Kauempana olevista kaupunginosista vuokraajien suosiossa on yliopiston ansiosta Linnanmaa.

Tampereella vuokra-asuntomarkkinoilla ei ole juurikaan havaittavissa muutosta vuoden takaiseen tilanteeseen. Keskusta-alueiden lisäksi vuokra-asuntoa etsitään ahkerasti Näsijärven ja Pyhäjärven rannoille nousevilta uusilta asuinalueilta.

– Toinen Tampereen erikoispiirre on selvästi kauempana keskustasta sijaitsevien itsenäisten kaupunginosien suosio. Vuokraajat ovat omistusasuntoa etsivien tavoin kiinnostuneita Hervannasta sekä Tampereen ja Lempäälän rajalle rakentuvasta Vuoreksesta. Hervannan suosiota selittää toki myös uusi raitiovaunureitti, jonka ansiosta sieltä pääsee keskustaan 20 minuutissa, Leinonen sanoo.

Pääkaupunkiseudun kahdessa muussa suuressa kaupungissa Espoossa ja Vantaalla asuminen on varsin voimakkaasti keskittynyttä tiettyihin keskustamaisiin kaupunginosiin, joiden suosio on vakaa. Espoossa korostuvat Tapiola, Leppävaara ja Matinkylä, Vantaalla Tikkurila, Myyrmäki, Kivistö ja Martinlaakso. Vantaalla korona-ajan erikoisuutena on kaupungin suuralueisiin lukeutuvan Hakunilan vähäinen suosio eritoten omistusasumisessa, mutta nyt toukokuussa Hakunila nousi vuokra-asuntohauissa Vantaan kymmenen vetovoimaisimman kaupunginosan joukkoon.

Opiskelijoiden määrät Suomen suurimmissa kaupungeissa
Paikkakunnalla sijaitsevissa oppilaitosten yksiköissä kirjoilla olevien opiskelijoiden lukumäärä.
(Lähde: Tilastokeskus, vuosi 2019)

- Helsingissä noin 100 000 opiskelijaa
- Espoossa noin 30 000 opiskelijaa
- Tampereella noin 40 000 opiskelijaa
- Vantaalla noin 15 000 opiskelijaa
- Oulussa noin 30 000 opiskelijaa
- Turussa noin 40 000 opiskelijaa

 

Suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat toukokuussa 2022


Oikotie Asunnot -palvelun vuokra-asuntohaun suosituimmat kaupunginosat.

 

Helsinki

1.    Lauttasaari

2.    Töölö

3.    Kallio

4.    Vuosaari

5.    Munkkiniemi

6.    Herttoniemi

7.    Ullanlinna

8.    Kalasatama

9.    Jätkäsaari

10.Punavuori

Espoo

1.    Tapiola

2.    Leppävaara

3.    Matinkylä

4.    Niittykumpu

5.    Olari

6.    Espoonlahti

7.    Haukilahti

8.    Westend

9.    Saunalahti

10.Kivenlahti

Vantaa

1.    Tikkurila

2.    Kivistö

3.    Myyrmäki

4.    Martinlaakso

5.    Viertola-Simonkallio-Kuninkaala

6.    Kaivoksela

7.    Korso

8.    Hakunila

9.    Kartanonkoski

10.Leinelä

Tampere

1.    Keskusta

2.    Hervanta

3.    Kaleva

4.    Tammela

5.    Vuores

6.    Ranta-Tampella

7.    Härmälänranta

8.    Niemenranta

9.    Santalahti

10.Postinumero 33100 (keskusta)

Turku

1.    Keskusta

2.    VI ja VII kaupunginosa

3.    Kupittaa

4.    Martti

5.    Varissuo

6.    Runosmäki

7.    V kaupunginosa

8.    Kakolanmäki

9.    Nummi

10.Itäinen keskusta

Oulu

1.    Keskusta

2.    Tuira

3.    Toppilansalmi

4.    Haukipudas

5.    Linnanmaa

6.    Oulunsalo

7.    Heinäpää

8.    Etu-Lyötty

9.    Kiiminki

10.Kaakkuri


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua