Venäjä-osakkeiden luisu jatkui tammikuussa

 

Venäjän osakemarkkinoiden lasku jatkui tammikuussa 2022 geopoliittisten jännitteiden pitäessä sijoittajat varpaillaan. Kuvassa uutta ja vanhaa Moskovaa. Kuva: flytap.com


 

Venäjän ja sen lähialueiden osakemarkkinoiden lasku jatkui tammikuussa 2022 geopoliittisten jännitteiden pitäessä sijoittajat varpaillaan. Myös OP-Venäjä -rahaston arvo jatkoi heikentymistään.

 

OP-Venäjä -rahaston tuotto oli -9,1% ja rahaston vertailuindeksin tuotto oli -8,5%. Tuottoa rasitti suhteessa vertailuindeksiin eniten ylipainot Detsky Mirissä, Halyk Bankissa ja Kaspissa. Tuottoa paransi eniten alipainot Yandexissa ja Ozonissa sekä ylipaino Novatekissa, sanoi OP-Venäjän salkunhoitaja Jouni Nissinen katsauksessaan 7.2.2022.

Rahastossa oli tammikuun lopussa 31 yhtiön osakkeita, joista painoiltaan viisi suurinta olivat Gazprom, Tatneft, Sberbank, Lukoil ja Novatek. Suurimmat ylipainot kuun vaihteessa olivat Tatneft, Detsky Mir ja Halyk Bank. Suurimmat alipainot olivat Rosneft, Polyus ja Yandex. Ostin tammikuussa mm. Halyk Bankin osakkeita ja myin mm. Sisteman, Moscow Exchangen ja Acronin osakkeita.

-Vuosi 2022 on alkanut kasvuosakkeiden paineessa markkinaodotusten hinnoitellessa Yhdysvaltojen korkotason nousua. Lyhyellä aikavälillä uskomme tällä olevan vaikutusta varsinkin kasvu- ja arvo-osakkeiden suhteelliseen kehitykseen, mutta emme usko korkojen nousun kääntävän koko osakemarkkinoiden suuntaa. Talouskasvuun ja inflaation tasoon nähden korkotaso pysynee matalana, mikä tukee osakkeiden houkuttelevuutta pidemmällä aikavälillä, Nissinen kirjoittaa.

-Lisäksi alkuvuoden ilmapiiriä on värittänyt Venäjän ja Ukrainan välisten jännitteiden pysyminen otsikoissa. Geopoliittiset riskit ovat koholla, mutta toisaalta raaka-aineiden hinnat ovat korkealla, mikä tukee venäläisten yhtiöiden tulosnäkymiä ja ennustetut osinkotuotot ovat historiallisen korkeat. Sykliset arvo-osakkeet muodostavat selvän enemmistön salkun sijoituksista. Osakevalinnoissa suosimme edelleen korkeaa ja kasvavaa osinkoa tarjoavia yhtiöitä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua