Donald Trump: Näin menestyt uralla ja vaurastut

 

DonaldJ. Trump on amerikkalainen liikemies, poliitikko ja televisioesiintyjä. Hän toimi Yhdysvaltain presidenttinä 2017-2021. Televisiossa hän tuli tunnetuksi Diili-ohjelmasta.

 


 

Mielestäni on hassua, että minut liitetään läheisesti lausahdukseeni ’You’re fired – saat potkut’ ohjelmasta The Apprentice (Diili). Totuus on se, että vaikka olen silloin tällöin joutunut erottamaan työntekijöitä, minusta on mielekkäämpää pitää uskollisia ja ahkeria ihmisiä töissä.

Ellei pomosi ole täysin sadistinen, hän ei halua erottaa sinua tai tuottaa vaikeuksia perheellesi. Jos luulet olevasi vaarassa menettää työpaikkasi, ota tilanne haltuun ja pyydä tapaamista. Kerro pomollesi haluavasi varmistaa, että kommunikoit ja hoidat työsi niin, että kaikki ovat tyytyväisiä.

 

Tietysti, jos pomosi todellakin on sadisti – tai vain surkea viestijä – sinulla on ongelma. Siinä tapauksessa, anna potkut pomollesi ja hanki parempi työpaikka. Ei ole järkeä yrittää selvitä huonosta tilanteesta, joka ei koskaan tule paranemaan.

En koskaan yritä puhua ihmisiä ympäri, jos he aikovat jättää työpaikkansa. Jos he eivät halua olla täällä, en minäkään halua heitä tänne. Ihmiset näkevät, kuinka asiat hoidetaan Trump Organizationissa, ja jos se ei sovi heille, he menevät eteenpäin. Kerran eräs kokenut vastaanottovirkailija työskenteli meillä huimat kuusi tuntia. Hän tajusi heti, ettei vauhti ollut hänelle sopiva, niinpä hän kertoi sen meille ja lähti. Arvostin hänen nopeaa ajatteluaan ja hänen kykyään tehdä päätöksiä. Hän tekee menestyksekkään uran jossain muualla.

 

Hyviä neuvoja

 

Hio ajoituksesi kohdalleen. Mitä uraasi tulee, tiettyjä peliliikkeitä ei pitäisi tehdä ottamatta tarkasti huomioon vanhaa ja erittäin osuvaa sanontaa ”Ajoitus on tärkeintä.”

Jason Greenblatt, alaisenani työskentelevä loistava nuori lakimies, on mahtava kaikessa mitä hän tekee, mutta voisin vaikka vannoa, että kerran hän tuli luokseni silmät sidottuina – ja tulpat korvissaan. Päiväni oli erityisen rankka, raaka ja kauhea, ja minusta ja ympärilläni työskentelevistä ihmisistä tuntui, ettei se loppuisi koskaan. Se oli läpeensä mätä päivä. Myöhään iltapäivällä kuulin oveltani koputuksen, ja huusin ”Mitä?” Nuori Jason astui huoneeseeni huolettomasti ja pyysi minulta palkankorotusta.

En voinut uskoa, että fiksu lakimies voisi tehdä niin typerän siirron. Käytän Jasonin oikeaa nimeä, sillä hän kyllä tietää, kuinka paljon arvostan häntä tuosta uskomattomasta munauksesta huolimatta. Laskiko hän leikkiä? Uskomatonta kyllä, ei hän laskenut. Saiko hän palkankorotuksen? Ei tuona päivänä. Hän oli lähellä saada potkut typeryytensä vuoksi. Sanoin hänelle, että vaikka hän onkin nerokas, hänen ajoituksensa joidenkin asioiden suhteen kaipaa hiomista – ja että hänen ehkä kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä hänen ympärillään tapahtuu.

Jason työskentelee minulle edelleen, ja hän saa usein palkankorotuksia, koska hän on työssään todella hyvä. Nykyään hän kuitenkin odottaa pilvettömiä päiviä, ennen kuin lähestyy minua. Sanoinhan, että hän on älykäs.

Paras tapa saada palkankorotus on odottaa oikeaa hetkeä. Se osoittaa, että sinulla on tarpeeksi arvostelukykyä, ja että osaat ottaa huomioon asiat, joita pomosi ehkä käy läpi. Jos tiedät, että yrityksessäsi pidetään tärkeä esitys asiakkaille kolmelta iltapäivällä, menisitkö pyytämään pomoltasi palkankorotusta varttia vaille kaksi? Kuten komediassa, myös raha-asioissa ajoitus on kaikki kaikessa.

 

On olemassa selittämättömiä merkkejä, jotka voivat ohjata sinua tiettyjen sopimusten tai ihmisten suuntaan, tai niistä poispäin.

 

Liehuta omaa lippuasi. Minun piti alun perin kutsua Trump Toweria toisella nimellä, nimittäin Tiffany Tower, naapurissa sijaitsevan kuuluisan jalokiviliikkeen mukaan. Kysyin ystävältäni, ”Pitäisikö nimen olla Trump Tower vai Tiffany Tower?” Hän sanoi, ”Kun vaihdat nimesi Tiffanyksi, nimeä torni Tiffany Toweriksi.”

Olemme kaikki nähneet tuotenimien voiman, ennen kaikkea laatutuotteissa. Coco Chanelista tuli 80 vuotta sitten maailmankuulu, kun hän antoi hajuvedelleen nimeksi Chanel No. 5, ja se myy edelleen hyvin markkinoilla, joilla kilpailu on kovaa. Hänen tuoksustaan, kuten hänen nimestäänkin, on tullut ajaton. Hän osoitti, että oikeista aineksista voi syntyä legenda.

Olen tehnyt kovasti töitä vuosikymmeniä saavuttaakseni saman omassa yrityksessäni. Rakennukseni kuuluvat maailman hienoimpiin, eikä se ole pelkkää kehuskelua. Vuonna 2003 Chicago Tribunen kolumnisti Mary Umberger oli sitä mieltä, että Trump International Hotel and Tower -rakennuksen kohteiden myynnissä oli mukana ”Trump-kerrointa”. Hän kirjoitti: ”Kaupanteon nopeus yllätti jopa kokeneet kiinteistömaailman pelurit, jotka kertoivat minulle myyntiavajaisissa epäilleensä saisiko Trump kerättyä tarpeeksi nostetta, koska Chicagon luksuskiinteistöjen markkinat elivät – ja elävät edelleen – hiljaista kautta.” Myös The New York Timesin arkkitehtuurikriitikon Herbert Muschampin artikkelissa Trump World Toweria kuvailtiin ”komeaksi lasitorniksi”. Otin sen kunnianosoituksena.

Jos omistat elämäsi jonkin luomiselle, jos uskot siihen, mitä teet, ja jos se, mitä teet, on loistavaa, niin sinun pitäisi piru vie kertoa ihmisille, että olet sitä mieltä. Hienovaraisuus ja vaatimattomuus on sopivaa nunnille ja terapeuteille, mutta yritysmaailmassa sinun on paras oppia puhumaan suoraan ja kertomaan maailmalle antamastasi panoksesta. Ei kukaan muukaan siitä kerro.

 

Pidän ihmisistä, jotka eivät anna periksi. Mutta jos alat olla oikea maanvaiva, on se haitallista kaikille. Täytyy tietää, milloin hellittää.

 

Luota vaistoihisi. Menestyäksesi missään asiassa, sinun täytyy luottaa itseesi. Sinulla voi olla loistava akateeminen tausta, mutta ilman vaistoja sinun on hankalaa päästä huipulle – ja pysyä siellä. Tämä on yksi harmaista alueista, jotka ovat edelleen mysteereitä jopa niille, joiden bisnesvaistot ovat huippuunsa hioutuneet. On olemassa selittämättömiä merkkejä, jotka voivat ohjata sinua tiettyjen sopimusten tai ihmisten suuntaan, tai niistä poispäin.

Esimerkiksi, jo muutaman sekunnin kuluttua tavattuani The Apprentice -ohjelman luojan Mark Burnettin tiesin hänen olevan sataprosenttisen luotettava sekä henkilönä että ammattilaisena, mikä viihdeteollisuudessa on uskomaton saavutus. Toisaalta, olen tavannut ihmisiä, joita kohtaan tunnen vastenmielisyyttä, ja vaikka yritän olla tuomitsematta ketään, minulla on nyt jo syitä luottaa vaistoihini.

 

Laita kritiikki oikeisiin mittasuhteisiin. Missä tahansa työssä olet, jossain vaiheessa saat osaksesi kritiikkiä. Vaikka kukaan ei haluakaan arvostelua, sitä voi arvioida järkevästi. Ensiksi, tarkastele sen lähdettä. Onko tuon tietyn henkilön mielipiteellä sinulle väliä? Jos on, mieti hetken aikaa voitko oppia saamastasi kritiikistä mitään hyödyllistä. Toiset voivat usein nähdä asioita, jotka jäivät sinulta huomaamatta. Ota hyöty irti heidän havainnoistaan, jos se on mahdollista.

Toisekseen, muista että kriitikoilla on tarkoituksensa. American Idol -ohjelman tuomari Simon Cowell voi olla esiintyjiä kohtaan hyvinkin kriittinen, mutta hän on tasapuolinen ja rehellinen.

Kolmanneksi, ymmärrä että kaikilla on mielipide. Yleensä se ei ole minkään arvoinen. Jos mielipiteellä kuitenkin on väliä, sinun täytyy ymmärtää, että jos ihmiset eivät pitäisi sinua tarpeeksi kiinnostavana, kukaan ei alun perinkään olisi vaivautunut arvostelemaan sinua.

 

Puhu suoraan! Jos puhut kierrellen, se on merkki siitä, että olet epävarma itsestäsi tai siitä mitä teet.

 

Harjoittele suoraan puhumista. Jos puhut kierrellen, on se merkki siitä, että olet epävarma itsestäsi ja siitä mitä teet. Poliitikot tekevät sitä koko ajan, ja mielestäni se on sopimatonta, loukkaavaa ja alentuvaa.

Yritän olla tekemättä sitä. Onneksi minun ei tarvitse yrittää kovinkaan lujaa, sillä minun tiedetään olevan suorasanaista (ja nopeaa) laatua, mikä on hyvä asia.

Yritykseni talouspäällikkö Allen Weisselberg kertoo minulle tarvitsemani korkeintaan 20 sanalla. Entinen lakimieheni ja ”Apprentice”-neuvonantajani George Ross osasi saman.

Pyysin kerran erästä organisaationi päällikköä kertomaan minulle pääpiirteet uudesta rakennushankkeesta, jota harkitsimme. Hän oli käynyt kyseisessä kaupungissa, viettänyt siellä aikaa ja tehnyt tarkkaa tutkimusta. Hän kuvaili tontin hyviä ja huonoja puolia hyvin yksityiskohtaisesti. Hän puhui yhteen kyytiin varmaankin kymmenen minuuttia. Projektin hylkäämiseksi tuntui olevan yhtä paljon syitä kuin sen eteenpäin viemiseksikin.

Esitin lisää kysymyksiä, enkä tullut yhtään sen viisaammaksi. Kaverilla oli hyvä työhistoria, joten lopulta pyysin häntä sanomaan, mitä hän oikeasti ajatteli – korkeintaan kymmenellä sanalla. ”Ihan surkeaa”, hän sanoi. Hänellä oli vielä kahdeksan sanaa jäljellä, mutta niille ei ollut tarvetta.

 

Kaikki ideat ovat tervetulleita. Jos aiot olla tarpeeksi rohkea esitelläksesi idean, tee se mahdollisimman selkeästi, äläkä suhtaudu siihen välinpitämättömästi. Ajattele sitä esittelynä, joka voi tulla yhtiöllesi kalliiksi, jos menetät asiakkaan. Pomosi aika on kallista; et saa lisäpisteitä haaskaamalla sitä.

Muista myös tämä: pomo näkee koko kuvan, sinä et. Jos ideasi ei saa riemuvastaanottoa, voi olla, että samanlainen idea on jo kehittelyn alla, tai ehkä ideasi ei sovi aiemmin tehtyihin suunnitelmiin. Tämän ei pitäisi lannistaa sinua, sillä aloitteellisuutesi kyllä huomataan.

Pidän ihmisistä, jotka eivät anna periksi. Jos alat kuitenkin olla jo oikea maanvaiva, se on haitallista kaikille. Täytyy tietää, milloin hellittää. Pidä silmäsi auki uuden idean ja paremman tilaisuuden varalta.

Minulla oli kerran eräs alainen, josta pidin paljon, mutta joka muistutti aivan hyppypapua. Hän ei pysynyt paikoillaan yli kolmea sekuntia. Autolla ajaminen hänen seurassaan oli oikea koettelemus, koska suljetussa paikassa oleskelu tuntui saavan häneen vain lisää vauhtia.

Lopulta aloin vältellä häntä, mikä oli sääli, koska hän oli mahtava tyyppi. Mutta liika on liikaa. Jos vain jatkaa ja jatkaa, ihmiset lakkaavat lopulta kuuntelemasta – tai toivovat, että muuttaisit toiseen osavaltioon. Viimeksi kun kuulin hyppypavusta, hän asui Montanassa. Toivon vain, että heillä on siellä hänelle tarpeeksi tilaa, ja joka kerta kun kuulen, että Montanassa on tehty ufohavaintoja, en voi muuta kuin nauraa. Tiedän tasan tarkkaan kenestä on kyse.

Vielä yksi juttu: kukaan ei jätä huomioimatta mahtavaa ideaa. Jos pomosi sanoo ei sinun ideallesi, se ei ehkä ole juuri oikea mahtava idea yritykselle, jossa työskentelet. Ehkä sinun on tarkoitus lähteä ja aloittaa itsenäisenä yrittäjänä. Anna sen toimia sinulle suunnannäyttäjänä. Se voi olla urasi alku, ei niinkään sen loppu.

 

Artikkeli perustuu kirjaan Trump: How to Get Rich, Donald J. Trump ja Meredith Mciver,

Random House, inc., New York, www.penguinrandomhouse.com, 2004.

 


 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua