OP-Venäjän tuotto -2,1% joulukuussa 2021

 

Venäjän osakemarkkinoiden luisu jatkui joulukuussa 2021 geopoliittisten jännitteiden vuoksi. Kuva Moskovan pörssistä. Kuva: Moex


 

Venäjän markkinan luisu jatkui joulukuussa 2021 geopoliittisten jännitteiden vuoksi. OP-Venäjä -rahaston tuotto oli -2,1% ja rahaston vertailuindeksin tuotto oli -3,9%. 

 

-Tuottoa paransi suhteessa vertailuindeksiin eniten alipainot Yandexissa ja Ozonissa sekä ylipaino Magnitogorskissa. Tuottoa rasitti eniten ylipainot Detsky Mirissä ja Kaspissa. Vuonna 2021 OP-Venäjän tuotto oli +26,1%, mikä ylitti selvästi vertailuindeksin 22,5% tuoton, kertoo rahaston salkunhoitaja Jouni Nissinen kuukausikatsauksessaan 10.1.2021.

Rahastossa oli joulukuun lopussa 35 yhtiön osakkeita, joista painoiltaan viisi suurinta olivat Gazprom, Sberbank, Tatneft, Lukoil ja Novatek. Suurimmat ylipainot kuun vaihteessa olivat Detsky Mir, Tatneft ja Halyk Bank. Suurimmat alipainot olivat Rosneft, Yandex ja Polyus. Ostin joulukuussa mm. Yandexin ja Polymetalin osakkeita. Nissinen kertoo myyneensä muun muassa VK:n, Norilsk Nickelin ja Acronin osakkeita.

Keskuspankkien joulukuun kokouksien päätöksien odotettiin olevan käännös globaalissa rahapolitiikassa. Mitään suurempaa käännöstä ei tapahtunut. Yhdysvalloissa korkoa nostetaan vuonna 2022 mahdollisesti kolme kertaa ja Euroopassa tuskin yhtään kertaa. Korkotaso säilynee siis sekä Yhdysvalloissa että erityisesti Euroopassa historiallisesti alhaisella tasolla ja tuskin tulee tyrehdyttämään talouskasvua. Omikron leviää vauhdilla maailmalla ja tartuntojen huippu on edessä, joten sairastapausten määrä kasvaa. Vakavien sairaalahoitoa vaativien tapausten määrää on vaikea ennakoida, joskaan tehohoitoon joutuvien potilaiden määrä ei toistaiseksi ole kasvanut hälyttävästi. Omikron voi hidastaa kotitalouksien kulutusta lyhyellä aikavälillä. Geopoliittisella rintamalla Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne on pysynyt kireänä.

Venäjän osakemarkkinoiden arvostustasot ja ennustetut osinkotuotot ovat Nissisen mukaan edelleen houkuttelevia. Suurimmat riskit liittyvät hänen mukaansa öljyn, kaasun ja muiden Venäjälle tärkeiden raaka-aineiden hintojen kehitykseen sekä mahdollisiin uusiin talouspakotteisiin.

-Sykliset arvo-osakkeet muodostavat selvän enemmistön salkun sijoituksista. Osakevalinnoissa suosimme edelleen korkeaa ja kasvavaa osinkoa tarjoavia yhtiöitä, sanoo Nissinen.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italiasta talo 3 eurolla?

Sijoittajat keskiössä Ylen dokumenttisarjassa

Lottovoitto yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua