Teknologiaindeksit eroavat toisistaan -Nordnetin Paasi
![]() |
Osakevälittäjä Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi avaa kirjoituksessaan teknologiaindeksien eroja. |
Kaikki sijoitusrahastot, niin tavalliset kuin pörssilistatut ETF:t, niin passiivisesti kuin aktiivisesti hallinnoidut rahastot seuraavat jotakin indeksiä. Siinä missä aktiivisesti hallinnoitujen sijoitusrahastojen vertailuindeksin funktio on lähinnä verrokkina toimiminen, passiivisten indeksirahastojen kohdalla, missä rahaston varat sijoitetaan suoraan vertailuindeksin mukaisiin osakkeisiin samoilla painoilla, vertailuindeksin valinnalla voi olla suurikin merkitys, kirjoittaa osakevälittäjä Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi yhtiön katsauksessa 4.6.2021.
Nordnet lanseerasi vastikään sinänsä mielenkiintoista megatrendiä seuraavan indeksirahaston, Nordnet Indeksirahasto Teknologian. Tämä rahasto seuraa MSCI World Information Technology NET Total Return indeksiä. Rahaston vertailuindeksivalinnassa on aina huomioitava monta seikkaa. Tämän indeksin valikoitumiseen vaikutti se, että indeksi on puhdas IT-indeksi sekä se, että siihen mahtuu myös muita kuin pelkästään yhdysvaltalaisia osakkeita.
MSCI World Information Technology NET Total Return indeksissä jenkkipaino on “vain” 85 % ja esimerkiksi Facebook, Google ja Amazon eivät kuulu indeksiin (Facebook, ja Google kuuluvat MSCI World Communication Services indeksiin ja Amazon puolestaan MSCI World Consumer Discretionary (käyttötavarat) -indeksiin). MSCI World Information Technology NET Total Return -indeksissä painottuvat kasvuosakkeet, isommat yhtiöt, momentum ja laatuyhtiöt.
Kuten yllä olevasta indeksivertailusta käy ilmi, teknologiaindeksien koostumukset eroavat hyvinkin paljon toisistaan. Toisessa indeksissä kahden suurimman osakkeen paino ylittää neljäkymmentä prosenttia ja toisessa vain vajaa kymmenen prosenttia. Toisessa indeksissä osakkeita on 73, toisessa 526. Toisessa indeksissä on vain yhdysvaltalaisia suuryrityksiä, toisessa huomattavasti monimuotoisempia yrityksiä useammasta eri maasta, kehittyneet maat ja Kiina mukaan lukien.
Indeksirahastot eivät siis ole toistensa kopiota, vaikka edustaisivat samaa sektoria tai megatrendiä. Näin ollen myös saman sektorin indeksirahastot käyttäytyvät hyvin eri tavalla eri markkinatilanteessa. Pienempiin ja laajempiin indekseihin ja monimuotoisempiin yrityksiin sijoittavat indeksirahastot tuottavat pitkässä juoksussa usein paremmin kuin vastakkaisia ominaisuuksia omaavat indeksirahastot. Vastaavasti suppeammin ja suurempiin yrityksiin sijoittavat pärjäävät pörssiromahduksissa paremmin.
Kumpaa haluaa painottaa, riippuu omista sijoitustarpeista. Selvää kuitenkin on, että indeksirahastojen indeksit saattavat erota merkittävästikin toisistaan.
Kommentit
Lähetä kommentti